RÖSTSTYRNING

Röststyrning hos Smart Hem Butiken i Malmö

Vad är röststyrning och röstassistenter?

Nuförtiden dyker begreppet röststyrning och röstassistenter upp med jämna mellanrum i olika artiklar och diskussioner. Men vad är detta då och är detta något för mig? Ska jag bry mig om detta? Ja, det tycker vi då detta är något som kommer att ha en stor inverkar på våra dagliga liv framöver.

Det hela började på riktigt för ett par år sedan när Apple lanserade en funktioner i sina telefoner vid namn Siri. Denna Siri kunde du ställa frågor till och sedan få svar, oftast relevanta svar. I början fanns Siri endast på engelska men fick efterhand stöd för fler och fler språk och finns nu även på svenska sedan ett par år. Efter Siri dök något upp vid namn Alexa och detta var en liknande tjänst fast från det amerikanska företaget Amazon. Denna tjänst från Amazon byggdes in i en rörformad högtalare och består egentligen av ett antal mikrofoner som lyssnar på frågor eller kommando. Högtalaren i sin tur är kopplad mot Internet via ditt wi-fi och därigenom inhämtas svar från servrarna hos Amazon.

Röstassistent = smart högtalare

I samband med detta myntades också begreppet smart högtalare vilket innebär att om du ställer en fråga eller ger ett kommando till denna enhet får du ett svar via den inbyggda högtalaren. Upptill finns ett par knappar för att kontrollera enheten fysiskt. Så småningom adderades fler och fler funktioner till högtalaren och numera kan denna även styra enheter i det smarta hemmet, ta notiser, skapa påminnelser och inköpslistor, hantera kalendrar och så mycket mer än detta. Många såg en nytta i högtalaren och försäljningssiffrorna sköt snabbt i höjden. Numera finns ett flertal olika modeller av den smarta högtalaren, eller röstassistenten som den också kallas, ute på marknaden.

I slutet av 2016 presenterades ännu en röstassistent eller smart högtalare vid namn Google Home. Denna har snabbt letat sig in i många hem nu och underlättar vardagen med allt från triviala frågor som vilket väder det ska vara till att ta fram recept och spela musik. Även Google har nu ett flertal olika varianter av sina röstassistenter eller smarta högtalare ute på marknaden, modeller som ska kunna passa såväl större som mindre hem. Såväl Google Home som Amazon Alexa bygger snabbt ut och förbättrar sina tjänster med nya spännande funktioner och det råder ingen tvekan om att det pågår en maktkamp om vem som ska styra våra hem i framtiden.

Under 2017 presenterades HomePod som är en smart högtalare från Apple som drivs med Siri. Förutom att vara en röstassistent så får denna högtalare lovord för sin förmåga att leverera mycket bra ljud, i vissa fall i klass med betydligt dyrare högtalare på marknaden. Utöver de redan nämna röstassistenterna finns även Bixby från Samsung samt Cortana från Microsoft men dessa har en lång väg att gå vad gäller spridning som popularitet i våra hem.

Röststyrning i smarta hem

Röststyrning av smarta hem

För mig som vill ha ett smart hem då, behöver jag ha någon röstassistent i hemmet? Ja, absolut och anledningen är enkel eftersom vi alltid har rösten med oss till skillnad från mobilen. Säg att du lagt mobilen på byrån i hallen och sedan sitter i soffan och vill tända belysningen – vad gör du? Testa följande scenario “Hey Google, turn on the lights” och sedan tänds belysningen i vardagsrummet. Hur smidigt som helst med andra ord.

För att den smarta högtalaren ska kunna hjälpa dig behöver du först “väcka” den med ett triggerord som kan vara “Hey Google”, “Alexa” eller “Siri” och därefter ger du ett kommando eller ställer en fråga. Röstassistenten utför din önskan och bekräftar detta åt dig. Enklare än så här blir det inte. Den enda nackdelen som vi ser det idag är att du behöver prata engelska med den då svenska, än så länge, inte är ett integrerat språk i de smarta högtalarna (undantag HomePod från Apple).

Fördelar med röststyrning

 • Styrs med rösten.
 • Många funktioner i en och samma enhet.
 • Utvecklas i rasande takt.
 • Snygga att ha stående framme.
 • Lätthanterade.
 • Spelar upp din favoritmusik från olika musiktjänster.
 • Alla kan använda den.
 • De flesta större teknikföretag bygger in stöd för röststyrning.

Vad kan jag fråga min röstassistent?

I princip kan du be om det mesta, bara att ställa frågan och se vad som händer. Nu händer det visserligen att de faktiskt inte kan svara på din fråga men testa så att omformulera frågan eller testa en annan röstassistent. Här är några exempel på frågor och kommando du kan be röstassistenten om:

 • Vad är det för väder i Malmö?
 • Hur varmt är det i London nu?
 • Vem hade huvudrollen i filmen “Sound of music”?
 • Hur många deciliter går det på 145 liter?
 • Vad heter “God morgon” på indonesiska?
 • Spela upp senaste albumet med Rolling Stones.
 • Dimma belysningen till 50 % i vardagsrummet.
 • Sjung “Happy Birthday”.
 • Vad heter huvudstaden i Frankrike?
 • Hur högt är Eiffeltornet?
 • Vem sjöng “I’m singing in the rain”?

Besök oss på Smart Hem Butiken i Malmö för att uppleva olika röstassistenter och ställ dina egna frågor. Vi finns på Arenagatan 16 på Hyllie (Somfy) och här kan du testa såväl Amazon Alexa som Google Assistant på olika enheter.