Smart hem med Somfy

Smarta lösningar i Smarta Hem

År 2020 ser ut att vara året när smart hem får ett genombrott på riktigt i Sverige. Fler och fler människor och hushåll får upp ögonen för alla fördelar med det smarta hemmet. Man får allt från bekväm kontroll och styrning av belysning till ett mer komfortabelt inomhusklimat. Allt kan kontrolleras enkelt och bekvämt från en smartphone oavsett var du befinner dig. Dessutom kan du, om du är hemma ge röstkommando varpå magin händer i hemmet.

Vad är då ett smart hem?

Enkelt uttryckt kan man säga att ett smart hem är ett hem som anpassar sig efter dig och förenklar din vardag. En annan fördel med det smarta hemmet är att det kan spara pengar åt dig med smarta funktioner vilket är bra för såväl plånboken som miljön. Låt oss ge lite exempel på vad det smarta hemmet kan göra för dig:

 • Tända belysningen automatiskt, antingen på en vald tid eller när solen går upp.
 • Sänka inomhustemperaturen automatiskt när du lämnar hemmet så att du inte värmer upp i onödan.
 • Öppna din garageport automatiskt när du närmar dig hemmet med bilen.
 • Starta favoritmusiken när du kommer hem och öppnar dörren.
 • Sätta igång luftfuktaren automatiskt om luftfuktigheten blir för låg hemma.
 • Automatiskt dra för gardinerna om det blir för varmt i något rum.
 • Trigga en siren om en sensor upptäcker ett vattenläckage.

Utöver dessa exempel finns det givetvis mycket annat som kan styras och kontrolleras också. En populär funktion är att släcka all belysning i hemmet när du går och lägger dig, med en enkel knapptryckning. Så enkelt och bekvämt att du vänjer dig otroligt snabbt. Lika enkelt är det att på morgonen starta kaffekokaren från sängen så att kaffet är klart när du är redo att äta frukost.

Vad behövs för att komma igång?

Givetvis så görs inte allt detta av sig själv utan det behövs såklart lite smarta prylar och enheter i ditt hem. Allt som oftast krävs en gateway eller hubb som kan styra och få alla enheter att samverka. Enkelt förklarat kan man säga att hubben är hjärnan i det smarta hemmet som håller i trådarna. Via hubben programmerar du sedan in vad som ska hända om en produkt detekterar något eller vad som ska ske vid en viss tidpunkt. Ett exempel på en gateway för det smarta hemmet är Somfy TaHoma som knyter ihop en mängd olika tjänster och möjliggör styrning av såväl belysning som solskydd och garageportar.

När du börjar bygga ditt eget smarta hem så är en bra start någon av följande produkter:

 • Smart hem hubb
 • Rörelsesensor
 • Magnetkontakt
 • Smart belysning (t ex Philips Hue)
 • Scenariospelare

Köp inte på dig för många produkter på en gång utan fundera igenom vad du vill kunna göra först. Därefter börjar du smått och bygger sedan ut i lagom takt så att det inte blir överväldigande. Ett bra tips är att satsa på produkter som är trådlösa och därmed enkla att installera. Är du osäker kan du gå med i någon av de många olika grupper i sociala medier som fokuserar på just smarta hem, här finns mycket tips och kunskap att hämta. Vänd dig också gärna till ett företag som är specialister på smarta hem och som tillhandahåller support om du skulle stöta på patrull. I Sverige kan du köpa smarta hem produkter online hos t ex Somfy som har många års erfarenhet inom detta område.

Lycka till med ditt första smarta hem!