SMARTA LÖSNINGAR

Smarta lösningar i Smarta Hem

Smarta lösningar i smarta hem!

Ibland kan det vara svårt att komma på vilka lösningar som är bra för hemmet och familjen. Alla har olika behov och önskemål, några mer åt det enkla hållet och andra väldigt avancerade lösningar som ska styra i stort sett allt som går att styra. Därför rekommenderar vi att testa dig fram och för att hjälpa dig på vägen har vi några tips här.

Tänd belysningen automatiskt på natten

För barnfamiljen kan det vara skönt om en dämpad belysning tänds på natten så att man enkelt hittar till badrummet. Med hjälp av en rörelsesensor kan du bestämma att mellan en viss tid ska sensorn vara aktiv och när den känner av rörelse tänds utvalda lampor i t ex hallen och toaletten. Samma scenario är perfekt att använda för t ex äldre människor som då hittar fram till badrummet och kan undvika eventuella hinder. Belysningen är sedan inställd så att den släcks efter en viss tid, säg 20 minuter vilket innebär att man hittar tillbaka till sängen tryggt och säkert.


Röststyrning som hjälpmedel

Allt fler människor talar nu om röststyrning och smarta högtalare och är detta endast något för de tekniskt kunniga? Nej, det finns faktiskt flera bra användningsområden som inte kommunicerats ut tillräckligt bra. Att man kan fråga om vädret, lyssna på musik eller ha koll på recept är givetvis användbart. Men, bättre är ju faktiskt möjligheterna för personer med funktions- eller rörelsehinder som med hjälp av rösten kan tända belysning, sköta rullgardinerna, starta kaffekokaren, öppna garageportar för att nämna några områden. Rösten finns alltid med dig och att inte behöva leta efter en fjärrkontroll eller att alltid tänka på att mobilen ska vara i närheten är en stor fördel. Programmera in fördefinierade scenario så att ett kommando t ex rullar upp persiennerna, tänder belysningen, startar kaffekokaren och radion i köket – det mesta är möjligt!


Tänd belysningen vid brandlarm

Att alla bör ha en eller flera brandvarnare hemma råder det inget tvivel om. En brandvarnare handlar om trygghet och säkerhet och fungerar oftast bra om det är tyst i bostaden. Idag kan det dock vara så att familjemedlemmarna stängt in sig på sina rum med hög musik eller sitter med hörlurar och spelar datorspel. Det är då inte säkert att de hör brandvarnaren varför en kompletterande lösning kan vara på sin plats. Programmera in ett scenario där t ex belysningen från Philips Hue tänds i rött för att direkt påkalla uppmärksamheten. Rött signalerar fara och uppmärksamhet och ju snabbare alla agerar desto bättre. Samtidigt som belysningen tänds så kan rullgardiner, gardiner och fönstermarkis öppnas så att man enkelt hittar ut från bostaden.


Favoritmusiken startar när man kommer hem

Vi mår alla oftast bra av musik och är det fredag när du är på väg hem efter jobbet och vill känna att det verkligen är helg? Då kan du med hjälp av en magnetkontakt starta dina högtalare från Sonos som då börjar spela din bästa partylista. Tänk så bekvämt och skönt välkomnande och vilken stämning du genast hamnar i! Krydda detta enkla scenario genom att samtidigt sätta belysningen från Philips Hue i discoläge för att fira helgen på bästa sätt. Party On!


Filmkväll med familjen

Att umgås med familjen och se en bra film är alltid en bra idé. Programmera in ett bestämt scenario för just filmkvällar i ditt smarta hem. Använd rösten eller en enkel knapptryckning för att direkt dimma belysningen, dra ner rullgardinerna och starta tv’n. Enklare än så blir det inte och tänk att det kan vara så bekvämt! Popcornen får du förresten poppa själv.


Garaget öppnas automatiskt vid hemkomst

Dagens smarta hem utvecklas i rask takt och det dyker upp tjänster som kopplar samman olika lösningar också. En av dessa är IFTTT som är en molntjänst som knyter samman produkter från olika företag. Ett bra exempel här är att via IFTTT ställa in så att vid en viss tidpunkt så ska garageporten öppnas när du närmar dig med bilen. Tänk så skönt att slippa gå ut i regnet och bli blöt, sitt kvar i bilen och kör in i garaget – bekvämt eller hur?


Spara pengar via ökad inomhuskomfort

Säkerställ att din belysning inte är på när du inte är hemma, TV:n inte är på standby och värmen behöver inte vara på 26 grader när du är på vintersemester.

Med små inställningar kan du spara dina pengar och tänka på miljön!


Bekvämt och säkert

Med Somfys Smarta Hem så sköter sig huset själv och du har full koll på vad som händer i ditt hem! Använd en säkerhetskamera för att hålla koll på tonåringen som är ensam hemma. Rör dem något som de inte får kan du använda tvåvägs kommunikationen för att skrämma dem. Bekvämt och säkert!7